En blogg och mat och bakning.

Kanel- och kardemummabullar



På söndag så ska vi ha kalas här hemma. Jag fyller nämligen år på måndag. Så nu har jag börjat baka lite gotta tills dess. Jag började med en hel hög med kanelbullar, det går ju alltid hem hos de flesta. Jag gör som min mamma alltid har gjort och jag tror det är ett ganska vanligt recept förutom att hon har i kardemumma i degen, vilket är ett måste för mig! Inga bullar utan kardemumma. Och så har jag sett att vissa blandar ingredienserna till fyllningen och sen har på degen, men jag har på i lager. Ska nog testa att blanda nån gång också. 

Kanelbullar: cirka 30 st

125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk malen kardemumma eller stött kardemumma
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 1/2 l vetemjöl


Fyllning
Rumstempererat smör
Kanel
Socker
Vaniljsocker

Ägg till pensling
pärlsocker till garnering

Så här gör du

Smält smöret. Häll i mjölken och värm den till 37ºC. Smula jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt kardemumma, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut det till en rektangel, ca 40x60 cm (för 30 st).
Fyllning: Bred på smör och strö på kanel, socker och vaniljsocker. Rulla ihop. Skär rullen i 2 cm tjocka skivor.
Lägg dem i bullformar med snittytan uppåt, och ställ dem på en plåt. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter